אוטומציה. נשמע מאיים ? נשמע מפחיד ? נשמע העתיד! לא בדיוק…

אוטומציה (אוטומציה <– קצת יותר בהרחבה) הוא כלי עזר שימושי ויעיל במיוחד במערך של תהליך הבדיקות בחברה. איך משתמשים בו ? מתי צריך אותו ? האם כדאי בכלל להשקיע זמן בלהטמיע אותו ? ועוד … בואו נתחיל.

אוטומציה כיתרון

אם יצא לכם להציץ (ככה מהצד, לא חס וחלילה שאתם מחפשים או משהו כזה 😏) על משרות QA, בטח תשימו לב שיותר ויותר חברות ומערכות גיוס מחפשים אנשי בדיקות עם ידע וניסיון למשל בשפת JAVA (יש עוד כמה) או נסיון עם הכלי Selenium עם מילת הקסם “יתרון”. להיות עם “ידע” או ניסיון עם קוד או כלי אוטומציה כזה או אחר זה מאוד נחמד בפן האישי, אבל, להגיע למקום עבודה למשרת בודק ידני עם הניסיון הזה לא באמת הופך אותך לבודק אוטומציה. אי אפשר באמת להיות בודק אוטומציה ללא פרקטיקה יומית ועבודה שוטפת על אותם כלים יעודיים. לא באמת ניתן לעשות גם וגם. אוטומציה דורשת ידע בקוד, אמנם אתה לא ממש מתכנת, אבל כן נדרש ההיכרות או יותר נכון הידע עם השפה וספריות שונות בתוך שפת התכנות בה משתמשים.

כל עניין האוטומציה באה לייעל את תהליך הבדיקות תוך כדי הקלה על עומס העבודה היומיומית של הבודק הידני, לפעמים יש יותר מידי או לדוגמא, יש מקומות בהן יש פרוייקטים של אתרים וברנדים שונים, ברנדים אלה מועתקים למספר רב של אתרים בעיצוב אחר ופה נכנסת האוטומציה 🙂

הצורך באוטומציה

כיום, השימוש יחד בבדיקות ידניות ואוטומציה במגמת התרחבות. יותר ויותר חברות מצרפות (מטמיעות) גם את תשתית האוטומציה לצוות ולמערך הבדיקות. רגע, אבל איך אנחנו יודעים שאנחנו צריכים בכלל אוטומציה 🤔

הדרישות שאנחנו מקבלים עולות מיום ליום, לפעמים נהפכות מורכבות, פתאום נכנסת רגולציה חדשה, הלקוח משנה את דרישותיו ללא הפסקה, נקודה כואבת לא פחות – זמן הבדיקות ארוך וחייבים לקצר אותו ועוד מלא סיבות. בואו נראה כמה דוגמאות לכך:

✷ צוות הבדיקות עובד לפי המאפיינים שהוא מקבל, בונה תסריטי בדיקות, מעריך את זמני הבדיקות משאיר זמן לבתלמ”ים ויוצא לדרך. אבל מה לעשות, יש רצוי ויש מצוי, נכנסות דרישות חדשות, פתאום הרגולציה משנה כמה דברים ואת כל זה צריך לבדוק כמה שיותר מהר, הרי אין זמן ואי אפשר להעביר את הכל לגרסה הבאה.

✷ לחברה יש מוצר (לדוגמא – אתר) הדורש מצוות הבדיקות לבדוק את עניין העומסים. כמו למשל:
מספר האנשים שיכולים להיכנס לאתר ולגלוש בו זמנית, מספר כניסות (Login) בבת אחת. בודק ידני יתקשה מאוד לבצע בדיקות אלה.

✷ לחברה העוסקת באתרים ולה יש מספר רב של אתרים משוכפלים (ברנדים שונים), לא 5-6 אתרים.. ארסנל קצת רחב יותר, תנסו משהו כמו 20+ ! אחח כמה מבאס לבדוק את אותו אתר מספר רב של פעמים, GDPR כבר ציינתי !? 😏
כאשר צוות הבדיקות מרגיש עומס רב (ואוטוטו קורס), כאשר התוכן עולה על מספר השעות שצוות הבדיקות יכול לתת, כשחייבים לעמוד בזמנים “קשוחים” וחייבים להתחיל לקצר זמני בדיקות – זה הזמן להכניס ולהתחיל להטמיע את עניין האוטומציה!

בעבר היה קיבעון מחשבתי והרעיון של שינוי היה בעייתי, שינוי מערך הבדיקות ? מה עכשיו אוטומציה ? וכו’… היום יש כבר יותר מודעות על יתרונותיה הברורים של האוטומציה והצורך להטמיע אוטומציה כרוך יותר בדילמת מימושה ועלותה בפועל.

זה בסדר, אני יודע אוטומציה

זהו שלא! יש המתבלבלים במונחים מסוימים. חשוב לדעת את ההבדלה בין “יש לי נסיון באוטומציה” עם כלי כזה או אחר, לרוב סלניום ולבין בודק אוטומציה יעודי. כמו שציינתי בהתחלה, אוטומציה זו שפת תכנות לכל דבר.

זה יפה שיש אנשים שיודעים לתפעל כלי אוטומטי ע”י פקודות, אבל כדי להטמיע אוטומציה יש צורך בלבנות תשתיות אוטומציה! עוד לפני השימוש בכלים. נכון, אם כבר קיימות תשתיות אוטומציה, אז אין בעיה לתפעל כלים אוטומטים מסוימים שחקרנו או למדנו עליהם, למרות שברגע שנתקל בבעיה… נהיה בבעיה 😌 (אבל היי, המאמר הזה פונה להטמעה לא לתשתית קיימת).

הבנה. סבלנות. התמדה.

עד היום אני שומע מאנשי בדיקות שונים על כך כי הטמעת תהליכים אוטומטיים יבטלו את הצורך באנשי הבדיקות הידניים, דבר שדיי מרתיע וגורם להם להרגיש פחות מוערכים. אך, לא נכון הדבר. זה רק נראה כך, בדיקות ידניות ובדיקות אוטומציה חייבים לעבוד יחד. אוטומציה אכן מקצרת זמני עבודה, גורמת לפחות טעויות אנוש ובודקת עומסים, אך אסור לשכוח דבר אחד! אוטומציה ו AI עדיין לא מחליפים את העין והמוח האנושי! (זה עדיין לא שם)

הגעתם למצב בו אתם מבינים שעליכם להטמיע אוטומציה. יופי! דבר ראשון יש לבצע תיאום הבנתי בנושא עם כל הגורמים הרלוונטים. יש צורך בלהסביר לכולם במה זה כרוך ועל הדרך בה היא תבוצע. אם לא כולם מסכימים (מדבר על ההנהלה הבכירה ומעלה) יכולה להיות בעיה בהמשך וחבל על הזמן והכסף. לפעמים מקומות מסויימים די מבוהלים להטמיע אוטומציה מהפן הכספי, הם לא מבינים שלפעמים הוצאה כזו בהתחלה תגרום לחיסכון בהמשך!

הטמעת אוטומציה מחייבת קודם כל בניית תשתית. זה אומר הקצאת אנשים, ציוד, משאבים וכמו בכל דבר אחר – זמן. זמן שבסופו של תהליך יניב את הערך המוסף של האוטומציה למערך הבדיקות. הטמעה נכונה של התשתיות וכלי האוטומציה דורשת סבלנות, מה שלא לכל מקום יש, לכן סבלנות והתמדה הוא אחד המרכיבים החשובים בהטמעה. הסבלנות וההתמדה בסופו של דבר משתלם!

לא לפחד מאוטומציה

אוטומציה תעשה שיפור ניכר במערך הבדיקות ובזמנים. היא תייעל את העבודה בצורה משמעותית. עם הטמעת האוטומציה יהיה אפשר לעבוד על עומסים, להוריד מצוות בדיקות הידני את החלקים היותר “סיזיפיים” שזמן בדיקתם לקח להם ימים ולקצר אותם לשעות בודדות, אפשר לעבוד על אותו חלק יחד בצורת אחוזים. אוטומציה יכולה לבצע בדיקות ברמת השרת, ברמת המשתמש כיחיד או כרבים ועוד הרבה.

שלא תבינו לא נכון, אוטומציה היא לא רק “כלי עזר” אלא, הוא מרכיב מאוד חשוב למערך בדיקות שלם יעיל וטוב יותר. חשוב להבין! עד כמה שזה יכול להפתיע אתכם, כמו שאוטומציה עוזרת לבודק הידני, כך גם הבודק הידני עוזר לאוטומציה. יחד הם השילוב המנצח! (ברוב החברות הקיימות היום)

אני בדעה שכן צריך לעבוד בצוות שמכיל גם בדיקות ידניות וגם בדיקות אוטומציה. ניהול ושימוש נכון יכול להביא לכיסוי רחב יותר לתוצאות נפלאות של אותו מוצר לאוויר.

13 הערות

  1. קצת לא נעים לי, אבל כשבדקתי את תאריך הפרסום ציפיתי לראות משהו מלפני עשור לפחות. אם המסר שבטקסט (“אוטומציה זה אחלה”, הבנתי נכון?) לא הגיע לאיזשהו מקום שכותב תוכנה, המקום הזה חי מתחת לסלע.
    חבל, השקעת זמן, כתבת פוסט – אפשר גם להכניס פנימה קצת תוכן, ולא יזיק אם הוא יהיה עדכני.

  2. יש חברות שכל מה שכתוב כאן פשוט נכון! מתייחסת לעובדה שאנחנו חברה קטנה ללא אוטומציה בכלל. אנחנו 3 בודקים ואכן אנחנו מרגישים עומס וחסרון במענה אוטומטי! אני חושבת שזה מאוד חשוב למבנה שלנו.. אבל יש לנו מנהלים שממש לא רוצים . פשוט מעדיפים שהמתכנתים יתנו בדיקה לפני ובנוסף לעשות את בדיקת העומסים וכל הזמן בגלל זה יש לנו בעיות ואיחורים …

  3. הרבה זמן לא קראתי מאמר כזה נכון! נגעתם בנקודות אמיתיות
    אצלנו לקח המון זמן והיה סיוט עד שזה נטמע

  4. כלכך נכון. גם אצלנו לקח זמן על ששילבו אוטומציה.. אבל זה היה חובה וטוב ששילבנו

  5. אני רואה את זה כל הזמן! גם אצלנו במחלקה..כלכך הרבה טסקים שחוזרים על עצמן! פשוט סיוט. לא ייאמן שאפילו לא מבררים על הטמעת אוטומציה..

  6. מאמר פשוט מעולה!
    לדעתי יש עוד כמה דברים שאפשר להוסיף.. אבל בהחלט ממצא ומסביר בדיוק את מה שיש היום
    חבל שבהרבה מקומות עדיין לא הבינו את זה

השאר תגובה

Please enter your comment!
Please enter your name here