בדיקות תוכנה, מה ללמוד, איפה ללמוד, למה, כמה ועוד

אמרו לי לך תלמד QA (יעני בדיקות תוכנה), כדאי לך זה מחשבים, זה מגניב, זה אחלה, זה לחקור, זה מעניין, מרוויחים הרבה כסף ועוד… יופי! אבל מאיפה מתחילים ?! בואו נעשה סדר להכל.

לא כל אחד מתאים לתפקיד בודק תוכנה

ראשית, צריך לדעת במה מדובר, להבין את הנושא ואז להחליט, אם זה מה שבא לי לעשות – בדיקות תוכנה.
ההסבר הקצר – אתה מקבל אפיון של מוצר, מטרתך לבדוק את המוצר לפי האפיון, לוודא שהכל עובד כפי שכתוב ובאותה נשימה, לבדוק אותו “כאילו” אתה הלקוח. בגדול תהליך עבודה שנועד להעריך את איכותה של תוכנה ועמידתה בדרישות שהוצבו לה.
קצת יותר בהרחבה – נו, את זה כבר תלמדו בקורס, אבל הנה משהו להתחלה בדיקות תוכנה

מה ללמוד ?

בגדול, היום יש לנו כל מיניי מכללות פרטיות וגם אוניברסיטאות המלמדות קורס בסיסי או מורחב על בדיקות התוכנה.
תחילה יש ללמוד את הבסיס הכולל מושגים מהתחום, מה הם אומרים, למה הם קיימים בעצם, הריי מאוד מאוד חשוב לדעת לדבר באותה שפה בזמן העבודה. קצת בעייתי כשמדברים איתך עם מושגים, קיצורים בעלי 3 אותיות כמו STP, STD, TC ואתה מסתכל עליהם בתמיהה 😳

חשוב ללמוד תהליכי עבודה (שזה משתנה במקומות העבודה, אבל לפחות את הבסיס), מתודולוגיות שונות הקיימות היום, מה השתמשו בעבר (ועדיין משתמשים), דרכם ואיך עובדים איתם. בהתאם למודלים של פיתוח תוכנה, יהיה עליכם ללמוד את סוגי הבדיקות (לא ציפיתם שתהיה רק אחת נכון 😏), וגם פה יהיו מושגים אבל עם הרבה יותר אותיות כמו Integration, Acceptance, Regression, Exploratory ועוד מלא… כייף כבר אמרנו?
בדרך תלמדו על תבניות של בדיקות, איך לרשום אותם ואיפה, איך לבדוק אותם ומתי ואיך לבנות תהליך שלם בצורה טובה, יעילה ומהירה.
סוגי הבדיקות נועדו לחלק את הבדיקות שבעצם תתבסס על אופי הבנת המערכת ורמת הירידה של הבודק לפרטים על מנת לבדוק את המוצר בצורה השלמה ביותר. אל דאגה, באגים תמיד יהיו. איך חכם סיני מפתח תקווה פעם אמר לי “מוצר ללא באגים, אומר בודק תוכנה ללא עבודה“.

יאללה לעבודה

כלים! כלי עבודה, הרי איך נבדוק? אז נכון, למדתם על מה זה בדיקות, סוגי בדיקות, מילים, משפטים, סלאנג אבל עכשיו צריך להתחיל לבדוק בפועל. לזה אנחנו צריכים כלים ייעודיים. אז ניחשתם נכון… גם פה יש מילים באוויר כמו Jira, TFS, MTM, QC ועוד.
כלים אלו נועדו כדי להקל על עבודתנו השוטפת, לעשות סדר את הדברים במקום אחד כדי שלא ילכו לאיבוד.
פעם היו עובדים עם קבצי וורד ואקסל או סתם מסמך Notepad (מאמין שגם היום). היום, יש תוכנות של ממש, שם אנחנו נכתוב תסריטי בדיקה, כלומר נרשום ממש צעדים של ביצוע פעולת הבדיקה לפרטים וברגע שהפיתוח יושלם, נוכל לעבור עליהם צעד צעד ולראות שזה עובד בצורה תקינה. רגע, אבל אני מכיר את המוצר, למה לתעד? יפה שאלתם 😉. הכתיבה נועדה לתעד את הבדיקות (מן הסתם בדיקות חוזרות על עצמן מגרסה לגרסה), התיעוד עושה המון סדר בתהליך העבודה עצמו. אפשר לבצע מעקב אחרי הבדיקה, האם עבר או נכשל, אפשר להעביר את הבדיקות לבודק אחר מהצוות שגם הוא יוכל לבדוק, לפעמים מגיע עובד חדש ותסריטי בדיקה מהווים חלק חשוב בהכנתו לתפקיד, ועוד כל מיני סיבות אחרות.

סוגי הכלים השונים מאפשרים לנו לתעד בדיקות (לכתוב תסריטי בדיקה), לבדוק אותם ולסמן את תוצאותיהם, לכתוב באגים, לקרוא מאפיינים שמנהלי המוצר כותבים, לפתוח משימות לכל עובד בצוות, לקרוא לוגים כדי להבין איך המערכת עובדת ואם ישנה תקלה אז להבין ממה היא נובעת, כלים לשליפת מידע ועוד.כל חברה עובדת עם הכלי המאמין שלה, לפעמים בגלל שהתוכנה יקרה מידי, מסורבל מידי להבנה או בגלל שזה מה שהם ניסו בהתחלה ולא בא להם להתחיל לשנות (הרי אנחנו בני האדם – ממש לא אוהבים שינויים!). אבל בגדול רוב (מכליל בכוונה) הכלים עושים את אותם הפעולות, רק עיצוב שונה.
אז כמו שיש כלים פשוטים, ישנם גם כלים מורכבים המאפשרים לנו לשלוף מידע מבסיס הנתונים (Data Base) של אותו מוצר באמצעות שאילתות מוכנות או בכתיבה ידנית. שאילתות אלה הן שפה שנקראות SQL (כן, עוד 3 אותיות) המאפשרות לבצע עדכונים, שינויים ושליפת נתונים מהטבלאות של אותו מוצר הנמצאים בבסיס הנתונים.

אז אחרי שקראנו מאמרים, נברנו באינטרנט, גיששנו בפורומים של הפייסבוק, קראנו עד לפה 😊 וגיבשנו דעה שאנחנו רוצים בדיקות תוכנה, נשאר בחירת המקום.

היכן ללמוד ?

שלא תתבלבלו, כל מכללה מציגה סילבוס מפוצץ על מה שהם מלמדים, ועד כמה חומר הם מכסים, לימודים גמישים עם אפשרויות ימי לימוד. שבוע שלם בבקרים או יומיים בשבוע בערבים ואפילו ימי שישי, רק תגיעו יהיה כיף. קורס הוא בהחלט דרך להתחיל את הדרך המקצועית שלך כי בקורס כזה או אחר באמת לומדים לעומק. ניתן לבדוק בסילבוס על כל חברה שבה מתעניינים אבל בגדול במהלך כל קורס תלמדו בערך את אותו דבר, מבוא לבדיקות תוכנה, היכרות עם מערכות הפעלה, מתודולוגיות שונות ושילוב בדיקות בתהליך פיתוח. בסיסי נתונים, כמו גם שאילתות אל מול מאגר נתונים. מעבר על כלים לבדיקות תוכנה בסביבת העבודה ובסביבה אינטרנטית, לימוד על גרסאות וסביבתן (לדוגמא סביבת Test וסביבת Production), מעבר על כלי בדיקה אוטומטיים (קצר מידי לטעמי – אבל בשביל זה יש קורס ייעודי אחר). כמובן שלכל זה ישנו החלק הפרקטי בו אתם תצטרכו לתרגל בכיתה והכי חשוב בבית!

טיפ ממני! איכות המכללה או מחזור הלימודים נקרא לזה לא נקבע ע”י שמה של החברה או הסילבוס שהיא מציגה אלא, מהמדריך עצמו. תאמינו לי, יש “מדריכים” ש… (הבנתם את הכוונה שלי). לכן, לפני שבכלל ניגשתם למכללה מסוימת – תבדקו שוב ושוב. תשאלו אנשים, בקבוצות ייעודיות ובפורומים רלבנטיים. לא להתייאש, לקרוא קצת על החברה – זה עוזר.

בנימה אישית, אני אכן ממליץ ללכת למכללה כדי ללמוד, זה יתן בסיס מוצק להמשך הדרך. אבל, ואבל גדול, תמשיכו ללמוד דרך האינטרנט. למצוא עבודה לאחר הקורס לא יהיה פשוט. לכן יש לבוא מוכנים, אבל ממש מוכנים. יש המון המון כלים ומדריכים בעברית ובאנגלית. יש אתרים ללימוד (כמו Udemy, Pluralsight ועוד רבים), יש ביוטיוב, יש בפורומים שונים ועוד. סה”כ חיפוש קצר במרשתת (הייתי חייב 😜) יניב לכם תוצאות מעולות. נכון, אמנם ההתחלה תהיה קשה, אולי טיפונת יקרה (ועדיין זולה מכל תואר אפשרי אחר). מנסיוני – במידה וזה התפקיד שהינך רוצה, זה שווה את זה ואחר כך גם משתלם.

קצת על העתיד

אוטומציה. ובכן נכון להיום בדיקות ידניות עדיין “חי ובועט” אבל יש לשים לב שהמגמה משתנת. האוטומציה מתרחבת, יותר ויותר חברות גדולות ואפילו סטארטאפים מטמיעים את האוטומציה לתהליכי הבדיקות שלהן. אוטומציה זה דבר מאוד מאוד חשוב! זה בה לייעל ולקצר את זמן הבדיקות, להקל על הבודקים הידניים וביחד הם יוצרים מערך בדיקות מלא, שלם וטוב יותר. אני לא מאמין שהבדיקות הידניות יעלמו, בכל זאת אין עדיין מכונה שיכולה לדמות את העין או המוח האנושית, מממ.. לפחות לא כרגע. אני כן מאמין במיזוג הבדיקות ובשימוש נכון הן בבדיקות ידניות והן בבדיקות אוטומציה! שימוש של שניהם במינון הנכון יוצר בדיקה מקיפה, מלאה ונכונה יותר על המוצר מה שיניב תוצאות טובות ואיכותיות יותר.

הייתי חייב אחד לסיום

23 הערות

  1. איזה יופי! כתבה מעולה. האבה זמן אני מחפשת כתבות בסגנון! מעניין עם כתיבה שנונה
    אהבתי! תודה

  2. מאמר נהדר. אכן מקצוע שלא קל לבחור.. אני אחרי קורס כולל הסמכת ISTQB
    עם ממוצע גבוה
    אני כבר קרוב לחצי שנה מחפשת עבודה וכולם מבקשים נסיון
    קשה!

  3. פשוט ולעניין!
    נהנתי לקרוא.

    השאלה היא, לפי התלבטות.. האם כדאי ללמוד בדיקות ידני או שאפשר להתחיל מאוטומציה אירי קורס?

    • שאלה טובה.. אני חושב שקודם צריך להתחילן וללמוד מהבסיס. לכן קורס בדיקות כלשהוא בין אם זה מכללה, או קורס פרטי יהווה התחלה טובה ובסיס טוב.
      אחרכך אפשר להמשיך לימודים כמו למשל לאוטומציה.
      מה שחשוב! זה תמיד תמיד ללמוד עוד עוד, יש המון חומר באינטרנט. לא להפסיק באמצע.

      בהצלחה!

  4. מאמר מעולה
    תודה רבה על האינפורמציה
    אני מחפשת עבודה כבר כמעט שנה ואני אחרי קורס 172 שעות, מקצועי של הטכניון, בנוסף מוסמכת
    ISTQB
    וכלום…חבל

    • תודה
      בהחלט מצער לשמוע..
      אשמח לעזור, שלחי לי פרטים\קורות חיים דרך עמוד צור קשר
      אשמח לעזור

      בהצלחה!

  5. תודה רבה על המאמר, הוא מעולה

    הגעתי מהפוסט בלינקדאין ובאמת כל הכבוד לך על מה שאתה עושה
    שלחתי הודעה דרך הצור קשר

  6. איזה יופי של מאמר !
    כל מה שנאמר פה בהחלט מעניין וכנראה שזו הדרך שאבחר

    תודה רבה על ההכוונה, עשה לי המון סדר ורק חיזק את הבחירה שלי
    אני דיי חוששת מהמעבר לעבוד כזו, אני כרגע בכלל בתחום אחר לגמריי
    אבל בהחלט נחושה וכל כולי לקראת הסבת מקצוע..

    תודה!
    גם אחלה כתיבה יש לך כייף לקרוא
    תודה
    🙏

  7. אחלה מאמר!
    חייבת לומר שפניתי אלייך בפרטי! והיית ממש קשוב אליי ועזרת לי המון! וגם הסברת לי הרבה.. רוצה לשתף שבזכותך התחלתי עבודה חדשה לפני שבועיים
    אתה פשוט מדהים.. באמת תודה על העזרה ובאמת מאמרים טובים
    תמשיך כך!

  8. מתכננת ללמוד באופן פרטי עם מורה שמלמד באחת המכללות המובילות. איך להציג את הלימודים בקורות החיים? האם זה מעשה נבון ללמוד פרטי ובעצם ללא תעודה על פני לימוד במכללה מוכרת?

    • בגדול, היום זה לא באמת חשוב.. חשוב לר לשקר!!! ולרשום בקורות חיים היכן למדת
      מה שחשוב זו דרך העבודה והחשיבה בפני המראיין… מה שכן, חשוב בהחלט לציין שיש לעובד קשה כי חיפוש העבודה ללא נסיון הוא בהחלט קשה! אבל ההתמדה משתלמת!

  9. היי אני דיי חדשה בתחום
    מעוניינת להכנס לתחום הבדיקות והאוטומציה
    האם יש מקום מומלץ ? מכון ? מכללה ?
    מישהו עם נסיון שיכול באמת להמליץ ? יש כלכך הרבה ואני לא יודעת מאיפה להתחיל.. הכתבה מאוד עושה סדר בראש אבל עדיין ההיצא רחב וקשה לבחור

השאר תגובה

Please enter your comment!
Please enter your name here